Vi bruger Cookies!     

         
 X     
sumba

Sumba


   

Víkarbyrgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

 

VÍKARBYRGI

 

 

Færøerne

Suðuroy

Dansk navn

Vigerbirge

Indbyggere

2 (2007)

Postnummer

FO 928

Kommune

Sumba

 

 

 

 

Víkarbyrgi er en forladt bygdSuðuroys sydøstkyst, ved Víkarfjørður og nordvest for holmen Baglhólmur. Foruden Víkarbyrgi medregnes også Hamrabyrgi som en del af bygden. De to bygder, der kun adskilles af åen, blev lagt øde af pesten sóttin 1349 og var ubeboet, indtil omkring 1830.

 

 

 

 

 

Sagn

En kvinde, kaldet "Sneppan" fra Hamrabyrgi, var den eneste overlevende. Den lange isolation under pesten den sorte død gjorde, at hun efter pestens ophør ikke ville have kontakt med andre. For at hun ikke skulle dø af sult, hejste mænd fra nabobygden Sumba tørret kød ned til hende fra en fjeldhammer. En mark i Hamrabyrgi bærer navnet "Snepputoftin" efter hende. (Ruinresterne ved vandfaldet). Bygden var indtil pestens hærgen i middelalderen én af de største bygder på Suðuroy med egen kirke og kirkegård, og rester derfra kan ses endnu. i 1830 blev Víkarbyrgi igen beboet, da Joen Joensen fra Sumba byggede hus og med sin familie flyttede til stedet. Fra 1980-erne har der ikke været nogen fast beboelse i bygden. Se de mange tomter og stengærder fra middelalderen, særlig i nærheden af elven mod vest ved det lille vandfald..

Sydøst for Víkarsbyrgi ligger den karakteristiske holm "Baglahólmur", hvis navn sættes i forbindelse med det latinske ord "Bachulus", en bispestav. Baglahólmur har formodentlig været beboet af irske munke, før Vikingetiden på Færøerne.

 

Historie

 

Víkar var indtil 1349 en vigtig bygd, med sin egen katolske kirke.

  • 695 Irske munke “Paperne” fordrives formodentlig fra Baglahólmur.
  • 1349 Den sorte pest udsletter bygden, kun kvinden Sneppan overlever.
  • 1830 Joen Joensen bygger hus.
  • 1834 Víkarbyrgi har 13 indbyggere.
  •                1906 40         mennesker bor her.
  • 1942 Den 31. marts driver en mine i land og beskadiger en del huse.
  • 1970 Víkarbyrgi har 22 indbyggere.
  • 1977 Bygden var den sidste på Suðuroy, der fik vejforbindelse. Et lakseopdræt oprettes.
  • 1998 I november forlader de sidste to fastboende bygden.
  • 2007 har bygden igen 2 indbyggere

 

 

 

 

Turisme

Vandretip fra Erik Christensen, Porkeri. Kategori: middelsvær, 2-3 timer

Víkarbyrgi området er et smukt sted til korte vandreture. Se landingspladsen og gå en tur ud på klipperne i stille vejr og nyd brændingen. Se den demonterede sømine, der i dag bruges som hegnspæl lidt vest for landingsplasen. Følg elven få hundrede meter mod vest til området med de mange ruinrester fra middelalderen. (et ideelt og vindbeskyttet område til at nyde frokostkurvens indhold i)

Følg fårestierne eller den letteste vej på sydsiden af fjorden til holmen Baglhólmur. Observer fårene, fuglene, brændingen og nyd udsigten til nordøerne. Gå enten tilbage til Vikarbyrgi, eller i vestlig retning til bjergvejen Sumba - Lopra.

Følg højderyggen på nordsiden af fjorden. Fra et højt punkt har man ved klart vejr panoramaudsigt til Stóra Dímun, Lítla Dímun og til Svínoy, hvis man ellers har held med vejret.

 

Besøg  
054730